Preskocit navigáciu

One Shot, One ....


One Shot, One ....

Odstreľovač v každom ozbrojenom konflikte, ako aj pri zásahu špeciálnych policajných jednotiek vždy zaujímal významné a vážené miesto. Jeho najväčším benefitom je psychologický efekt. Veľakrát je však spájaný len s bezprostrednou elimináciou hrozby, ale súčasné trendy poskytujú  širšie možnosti využitia tohto špecialistu.  

Cieľom jeho použitia je, že jediným presne miereným zásahom môže a niekedy musí zmeniť celý chod a dopad činností, ktoré sa odohrávajú v tak krátkom časovom momente. Jeho činnosťou je ovplyvnená  činnosť protivníka, ale aj získanie výhody pre svoje koaličné/policajné jednotky. V neposlednom rade je tomu podriadený vyšší cieľ a to záchrana ostatných ľudských životov, ktoré môžu byť vystavené letálnej hrozbe, napr. zo strany teroristov. Niektoré udalosti v Európskej únií (napr. Policajný zásah v Paríži v  novembri 2015) poukázali na fakt, že je nevyhnutné naďalej touto spôsobilosťou nielen disponovať, ale aj zvyšovať jej úroveň. V duchu tejto myšlienky sa preto začiatkom decembra 2016 stretli vo výcvikových priestoroch Centra výcviku Lešť slovenskí a českí vojenskí policajní odstreľovači.

Výcvikové úlohy, ktoré čakali na vojenských policajných odstreľovačov mali za úlohu nielen preveriť ich kvality, ale stanoviť aj kvalitatívny štandard, ktorý by dal ich veliteľom merateľné kritéria a hodnoty použitia týchto špecialistov ako jednotlivcov. V druhej časti odborného výcviku odstreľovači plnili úlohy pod taktickým námetom, ktorý vychádzal z reálnych udalostí a poznatkov v tejto oblasti. Odstreľovači plnili úlohy v zastavaných oblastiach (tzv. „urban area“) ale aj v oblastiach s dostatočným výhľadom a dostrelom. Tieto oblasti definovali aj rôzne vzdialenosti a možnosti použitia odstreľovačov (vrátane neletálneho použitia). Zároveň sa táto úzka špička perfektných strelcov podieľala aj na verifikácií nových daností a spôsobilostí aj v oblasti policajnej streľby. Odbor výcviku a kynológie Vojenskej polície pripravuje v novom výcvikovom roku 2017 nový kurz „Policajnej streľby“, kde by mali byť zúročené všetky poznatky nielen z domáceho ale aj medzinárodného krízového manažmentu. Veľkým prínosom v tomto novom kurze bude aj konzultácia a spolupráca s Akadémiou Policajného zboru Ministerstva vnútra, ktorá má v tejto oblasti dlhoročné a nenahraditeľné skúsenosti.


One Shot, One ....One Shot, One ....One Shot, One ....One Shot, One ....One Shot, One ....One Shot, One ....

Autor: Vojenská polícia - Dátum: 30.12.2016
Čítanosť: 8875
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share