Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra


Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra

Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh. Záujemcovia, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky, sa môžu prihlásiť do 25. septembra 2020 prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska. Bližšie informácie o spôsobe prihlasovania, ako aj kontakty na jednotlivé regrutačné skupiny sú dostupné na webovej stránke https://personal.mil.sk/11728/.

Vedenie rezortu avizuje, že aktívne zálohy prejdú v budúcnosti zmenami. „Uvedomujeme si nedostatky tohto projektu, medzi ktoré patrí najmä nízky záujem. Po vzore Českej republiky a úspechu ich armády vieme, že sa to dá robiť inak. Preto plánujeme do budúcnosti nielen legislatívne zmeny, ktoré by mali napomôcť Ozbrojeným silám SR v budovaní aktívnych záloh a podporiť tak pripravenosť Slovenska na prípadnú potrebu obrany,“ povedal v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď. 

V roku 2021 je plánovaný výcvik aktívnych záloh Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, Veliteľstva pozemných síl v Trenčíne, Veliteľstva 1. mechanizovanej brigády v Topoľčanoch, Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády v Prešove, Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine, 21. mechanizovaného práporu v Trebišove, 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ďalej tiež aktívnych záloh Ženijného práporu v Seredi, Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave a po druhýkrát aj aktívnych záloh Vojenskej polície.

Výcvik aktívnych záloh bude zameraný na rozvoj a zdokonaľovanie vojenskej odbornosti v oblasti delostreleckých zbraňových systémov, komunikačných a informačných prostriedkov, logistiky vojsk, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, vojenského manažmentu a výcviku, ako aj vojenského zdravotníctva, špeciálnych operácií, ženijnej podpory a ďalších potrebných spôsobilostí vojakov ozbrojených síl. V prípade Vojenskej polície si príslušníci aktívnych záloh precvičia odbornosti vojenskej dopravnej a poriadkovej služby či ochranu osôb a objektov. 

Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 % doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke https://www.regrutacia.sk/114-sk/aktivne-zalohy/ a https://www.regrutacia.sk/70-sk/aktivne-zalohy/.


Vojaci precvičia aktívne zálohy aj budúci rok, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra

Autor: MO SR - Dátum: 10.08.2020
Čítanosť: 7951
Verzia pre tlač

Skočiť na menu