Preskocit navigáciu

Crystal Eagle 2012


Crystal Eagle 2012

V dňoch 4. – 11. mája 2012 sa na vojenskej základni Nymindegab v Dánsku uskutočnilo cvičenie medzinárodného armádneho zboru severovýchod so sídlom v Poľskom Štetíne. Celkovo sa cvičenia zúčastnilo približne 1200 vojakov z 18 krajín sveta, medzi ktorými boli taktiež príslušníci Medzinárodného práporu vojenskej polície (NATO MNMPBAT).

Cieľom tohto štábneho cvičenia bolo precvičiť plánovanie, vykonávanie a vyhodnocovanie operácií zameraných na riešenie krízových situácií a taktiež zdieľanie skúseností Veliteľstva medzinárodného armádneho zboru Štetín z pôsobenia v dvoch operáciách ISAF v Afganistane. Toto cvičenie umožnilo veliteľstvu Armádneho zboru odskúšanie Poľského riadiaceho systému Szafran. Počas cvičenia Veliteľstvo armádneho zboru predstavovalo vyššie velenie operácie, kde scenár samotného cvičenia bol umiestnený vo fiktívnej krajine, pričom úlohou cvičiacich jednotiek bolo reagovať na približne 2000 udalostí /incidentov/, odohrávajúcich sa vo vyhrocujúcej sa atmosfére blížiacej sa k vojnovému konfliktu, čo vytváralo komplikované situácie na riešenie mimo tradičného vedenia bojovej operácie.

Príslušníci štábu Medzinárodného práporu vojenskej polície denne riešili zložité situácie vo fiktívnej krajine, kde cvičiace brigádne zoskupenia, tvorené brigádami Dánska, Poľska, Nemecka, Rakúska a Spojených štátov amerických využívali schopnosti práporu vojenskej polície pri ochranách vojenských konvojov, konvojov s utečencami, ochrany jednotky RCHBO, zadržiavaní teroristov, riešení dopravných nehôd, pri ktorých žiadosti o podporu zďaleka prevyšovali možnosti Medzinárodného práporu vojenskej polície.

Slovenskí príslušníci vojenskej polície ako súčasť NATO MNMPBAT pôsobili vo funkciách
- náčelník oddelenia S2 kpt. Ing. Martin Novotný, ďalej na pozícii LOCON – nrtm. Marián Lenčéš a na pozícii koordinátora aktivít NATO MNMPBAT v riaditeľstve cvičenia kpt. Marek Hušek.


Crystal Eagle 2012Crystal Eagle 2012Crystal Eagle 2012Crystal Eagle 2012

Autor: VP , Foto: VP - Dátum: 17.05.2012
Čítanosť: 18025
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share