Preskocit navigáciu

Na Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i Čiech


Na Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i Čiech

Spolupráca vojenských polícií Českej republiky a Slovenska sa v poslednom období rozvíja aj vďaka spoločnému pôsobeniu v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO. Intenzívna je aj v prípade psovodov. Naši západní susedia majú aj podľa hlavného kynológa českej vojenskej polície nadporučíka Viktora Stehlíka z Hlavného veliteľstva Vojenskej polície Praha bohaté skúsenosti z činnosti v operáciách v Iraku či Kosove. Slováci v uplynulom období získali poznatky z pôsobenia psovodov v Afganistane. Aj preto si hlavný český kynológ a hlavný kynológ MO SR a vedúci oddelenia kynológie riaditeľstva Vojenskej polície Bc. Ivan Lakomčík mali čo povedať a navzájom sa oboznámiť so získanými skúsenosťami počas spoločného výcviku psovodov príslušníkov ozbrojených zborov Slovenskej republiky.

Uskutočňuje sa 9. až 12. apríla na Horehroní. Okrem českých kolegov sa ho zúčastňujú obdobne ako v minulom roku aj psovodi Policajného zboru SR, Zväzu väzenskej a justičnej stráže a Colnej správy /Finančnej polície/. Naopak svoju premiéru na ňom majú členovia Občianskeho združenia K-7 Psovodi – záchranári Slovenskej republiky Medzi účastníkmi spoločného výcviku nechýba ani starší inšpektor vojenskej polície rotný Ján Kormoš, ktorý pôsobil so svojím psom Britom v operácii ISAF v Afganistane, ale ani nadrotmajster Juraj Belko. Ten sa v súčasnosti pripravuje so svojím krížencom belgického a nemeckého ovčiaka Arnom na misiu v Kandahare. "Na spoločnom výcviku sú psy rôznych kategórií. Od hliadkových, cez psov na vyhľadávanie výbušnín, drog, či tabaku. Cvičíme spolu. Po skončení plnenia úloh nechýba vzájomná výmena skúseností. To je pre nás veľmi významné. Lebo sa môžeme učiť na dobrých poznatkoch a na druhej strane neopakovať niektoré chyby," zdôrazňuje Ivan Lakomčík.

Slovenskí a českí psovodi cvičia v rôznych priestoroch. Napríklad aj v základni Prebytočného a neupotrebiteľného majetku v Nemeckej, kde našli podľa hlavného inštruktora služobnej kynológie VP AČR práporčíka Martina Pecha, ktorý má bohaté skúsenosti z pôsobenia v Iraku doslova ideálne priestory na prehľadávanie s množstvom techniky. Cvičia aj v a priestoroch Centra výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej - Hronseku. Absolvujú i nočný výcvik v horskom prostredí Slovenského Rudohoria neďaleko biatlonového areálu v Osrblí. "Je to dobré, že psi a psovodi sú v novom, pre nich neznámom prostredí a nehrozí stereotyp zo známeho prostredia i figurantov," s uspokojením konštatuje Ivan Lakomčík. Jeho český kolega nadporučík Stehlík dodáva, že českých a slovenských psovodov čaká v tomto roku ešte jeden spoločný výcvik. Tentoraz za riekou Moravou. Premiérovo sa na súťaži psovodov v Čechách zúčastní aj zástupca slovenskej vojenskej polície.


Na Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i ČiechNa Horehroní cvičia psovodi zo Slovenska i Čiech

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 10.04.2013
Čítanosť: 18886
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share