Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti piatich krajín na Lešti


Vojenskí policajti piatich krajín na Lešti

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa od 22. do 26. apríla uskutočňuje veliteľsko- štábny nácvik príslušníkov velenia mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBn). Mnohonárodný prápor pod poľským velením, ktorého súčasťou sú ďalej vojenskí policajti z Českej republiky, Chorvátska a Slovenska vznikol ako odozva na požiadavku z pražského samitu NATO v roku 2002.

Mnohonárodný štáb práporu plnil úlohy v priestoroch odboru simulačných technológií, kde našli vhodné podmienky pre svoju prácu. Velenie práporu sa mení každý rok na základe rotačného systému. V tomto roku práporu velí poľský podplukovník Mateusz Dadal, jeho zástupcom je slovenský major Jaroslav Slančík a náčelníkom štábu major Marián Turanský. Je to po prvý raz, čo slovenská strana zastáva oba dôležité posty v rámci velenia práporu.
Podľa jedného z autorov scenára cvičenia majora Jozefa Šoltýsa jeho cieľom je zladiť činnosť štábu mnohonárodného práporu v plánovacom a rozhodovacom procese. Aby na základe úspešného zvládnutia tejto etapy prípravy splnili úlohy operačného plánovania a následne naplánované úlohy aj splnili. „ Pri celom procese sa snažíme využiť spôsobilosti jednotlivých krajín, ktoré v uplynulom období získali aj pri plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu v rôznych operáciách a misiách. V poslednom období najmä v operácii ISAF v Afganistane,“ pripomína major Šoltýs, ktorý ma taktiež bohaté skúsenosti z pôsobenia v ISAF.

Veliteľ práporu podplukovník Dadal vyzdvihol, že práca mnohonárodného štábu práporu napreduje veľmi dobre. „Aj vďaka tomu, že poľskí, slovenskí, českí a chorvátski vojenskí policajti majú bohaté medzinárodné skúsenosti. To najlepšie z nich sa snažíme vhodne využiť pri našej práci. Aby sme potom, ako sme dostali operačný rozkaz z nadriadeného stupňa spracovali kvalitný a reálny operačný rozkaz pre náš mnohonárodný prápor.“

Na Lešti okrem cvičiacich vojenských policajtov štyroch krajín boli aj dvaja vojenskí policajti z Nemecka v úlohe pozorovateľov. Už v máji čaká príslušníkov štábu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO simulačné cvičenie v Akadémii obrany v Brne a na prelome septembra a októbra cvičenie práporu vo vojenskom priestore Březina neďaleko Vyškova v Českej republike.


Vojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na LeštiVojenskí policajti piatich krajín na Lešti

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 25.04.2014
Čítanosť: 11048
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share