Preskocit navigáciu

Séria štábnych nácvikov pokračuje


Séria štábnych nácvikov pokračuje

Dnešným ranným brífingom cvičiacich začal druhý tohtoročný komplexný štábny nácvik Generálneho štábu OS SR.
Úlohou cvičiacich je do konca týždňa, v nadväznosti na dosiahnuté výsledky prvého nácviku pred dvoma týždňami, vypracovať strategický operačný plán náčelníka generálneho štábu na vedenie vojenskej kampane na obranu územia Slovenskej republiky. Ako vo svojom úvodnom slove uviedol riadiaci nácviku, brigádny generál Miroslav Lorinc: "Očakávam od Vás plné nasadenie, musíme s plnou vážnosťou preveriť model činnosti generálneho štábu v čase vojny a vojnového stavu, tak aby sme boli schopní s plnou vážnosťou garantovať splnenie našej zákonom danej úlohy."
Na tohto týždňový nácvik bude na začiatku apríla nadväzovať dvojstupňový strategicko- operačný komplexný štábny nácvik, ktorý preverí vypracovaný plán formou vojnovej hry a vytvorí podmienky na jeho prípadnú revíziu.
Celá séria tohto ročných štábnych nácvikov využíva syntetický scenár, v ktorom reagujeme na rozvíjajúci sa konflikt vo fiktívnej susednej krajine. Na odrazenie prípadného útoku, prípadne odradenie agresora od jeho úmyslu je zvažované možnosť spoločnej operácie so spojencami. Svoje miesto v plánovacom procese preto nachádzajú príslušníci jednotky NFIU, ktorí sa aktívne podieľajú nie len prenosom informácií na spojenecké veliteľstvá, ale aj svojimi osobnými znalosťami a skúsenosťami z vedenia mnohonárodných operácií.


Séria štábnych nácvikov pokračujeSéria štábnych nácvikov pokračuje

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 04.03.2019
Čítanosť: 7874
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share